От кафе се слабее

кафе

Учените отново доказаха, че пиенето на кафе помага за отслабване.

Американски учени потвърдиха отдавна разпространената теория, че кафето помага при отслабване.

Специалистите от Северозападния университет в Еванстън, щата Илинойс, САЩ, откриха, че кофеиновата напитка действа противоположно на канабиса, след като анализираха ефекта и на двете върху 47 души.

Пушачите на марихуана огладняват и посягат към шоколада, тъй като психоактивното вещество засяга части от мозъка, свързани с апетита. Кафето, от своя страна, има обратния ефект, и потиска глада.

Предходни изследвания показаха, че две чаши кафе на ден, след спазването на диета, поддържат теглото, припомня агенция БТА. В новото проучване, експертите установили, че кафето помага при отслабване не само като ускорява метаболизма, а и като потиска желанието за хранене.

За целите на експеримента си, учените помолили участниците да се въздържат от кофеиновата напитка един месец, на втория месец да пият по четири чаши кафе на ден, а на третия – по осем. По време на експеримента били измервани стотици биологични показатели в кръвта на хората.

В резултат експертите открили съединения, произвеждани от ендоканабиноидната система в тялото, които са отговорни за ефекта при пушенето на канабис. Нивата на тези съединения намалявали, когато хората пиели кафе, особено по осем чаши дневно.

Zdraven.bg припомня, че предишни проучвания също доказват, че пиенето на кафе помага за отслабване – на холандски учени от 2018 г., на китайски учени от 2017 г. и на учени от университет в Джорджия, САЩ, от 2014 г.

Поздравяваме всички почитатели на кофеиновата напитка със специална колекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка на чаша кафе: avlxyz