Оцет срещу язвен колит

оцет

Оцет лекува язвен колит, установиха учени.

Оцетът потиска действието на предизвикващи възпаления протеини, свързани с язвения колит, и влияе позитивно върху чревните бактерии. Това сочат резултатите от изследване, цитирани от агенция ЮПИ.

Китайски учени установили, че оцетът влияе върху чревния микробиом и в резултат намаляват симптомите на язвения колит.

Улцерозният колит, наричан язвен колит, е заболяване на храносмилателната система, което се изразява във възпаления и язви на храносмилателния тракт, дебелото черво и правото черво.

Сред най-честите симптоми на язвения коли са болките в корема и диарията, придружена от кръв в изпражненията. Пациентите могат също така да се оплакват от анемия, гадене, умора, загуба на телесно тегло и телесни течности, липса на апетит, кръвотечение от ректума, обриви по кожата, болки в ставите, а при децата – спиране на растежа. Не са редки и киселините в стомаха и газовете.

Предишни проучвания показаха, че чревният микробиом е замесен във възпаленията и че оцетът може да има някакъв ефект върху заболяването. Това накарало учените да ползват животински модел, за да изследват ефекта.

Изследователите тествали оцета и главната му съставка – оцетната киселина в експерименти с мишки, засегнати от язвен колит. За целта малки количества оцет и оцетна киселина били добавени във водата, която поглъщали гризачите.

Оцетът и оцетната киселина понижили нивата на протеините, които предизвикват чревни възпаления, и намалили симптомите на заболяването.

Проби от екскрементите на плъхове, които погълнали оцет и оцетна киселина, показали по-високи нива на бактериите Lactobacillus, Bifidobacteria и Enterococcus faecalis, които имат благотворен ефект върху мишки със симптоми на колит, и по-ниски нива на предизвикващи възпаления бактерии, като Ешерихия коли.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Journal of Agricultural and Food Chemistry, уточнява агенция БТА.

Улцерозният колит може да се прояви при пациенти на всякаква възраст, но обикновено започва между 15-тата и 30-тата година, и по-рядко между 50-тата и 70-тата. Рискът за жените и мъжете е еднакъв, като е по-висока при наличие на фамилна обремененост: до 20% от пациентите с улцерозен колит имат член на семейството, който също страда от колит или болест на Крон, пише wikipedia.org.

В някои случаи пациентите с язвен колит стигат до хирургическа операция по отстраняване на дебелото черво (проктоколектомия) поради масирано кръвотечение, перфорация на дебелото черво или висок риск от рак. Около 5% от хората с язвен колит развиват рак на дебелото черво. Рискът се повишава с продължителността на болестта и размера на засегнатия участък от червото. Ако е засегнат само ректума и най-долната част от червото, рискът от рак не е по-висок от обикновено, ако обаче е дебелото черво е изцяло поразено, рискът е 32 пъти по-висок от нормалното.

Снимка: Лари Джакобсен