Очаква се втора вълна на епидемия от свински грип в България

Ниските температури в последните седмици ограничиха до известна степен разпространението на новия грипен вирус А / H1N1, но се очаква със затопляне на времето вирусът да предизвика втора вълна на епидемия.

Това коментира пред агенция БТА д-р Ангел Кунчев – началник на отдел “Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването, цитиран от dariknews.bg.

Втора вълна на т. нар. свински грип е напълно възможна, това е сезонът, в който отминава и сезонният грип, но не можем да прогнозираме с точност кога ще настъпи и с каква интензивност, казва Кунчев. Според изследванията на лабораторията към Националния център по заразни и паразитни болести в момента паралелно циркулират и новият грипен вирус, и сезонният грип.

Една от основните предпазни мерки е ваксинацията, за която обаче вече е късно, тъй като грипният вирус се очаква всеки момент, а за да се изгради имунитет от организма е необходимо ваксинацията да се направи 20 дни преди настъпване на епидемията, обясни Кунчев.

Специалистът препоръча заболяването да не се подценява и да се потърси навреме медицинска помощ. Трябва да се избягват контакти с болния, който в рамките на седмица трябва да си остане в къщи.

За предпазване от заразяване с нов или сезонен грип е особено важно да се спазва добра лична хигиена, посочи експертът.

Илюстрация: sxc.hu