Очаква се епидемия от Алцхаймер

мозък

Учени предупреждават за епидемия от Алцхаймер до 2050 г.

Светът е на прага на епидемия от Алцхаймер, предупреждават учени. Според тях до 2050 г. 106 млн. души ще са болни от коварната болест, пише британския вестник Daily Mail.

Учени от университета в Калифорния, цитирани от изданието, предупреждават, че болестта съвсем скоро може да се превърне в проблем на общественото здраве.

През последното десетилетие броят на болните от Алцхаймер се е увеличил с 10 млн., а до 2050 г. техният брой може да достигне от 36 млн. на 106 млн. души.

Един от основните проблеми при справянето с коварното състояние, че много често болестта не се диагностицира, докато пациентът не стане на повече от 65 години. Сега обаче с увеличаването на продължителността на живот, все повече хора трябва да живеят със заболяването.

Според д-р Рон Брукмайер от учебното заведение за обществено здраве UCLA в Лос Анджелис, заболяването на Алцхаймер е продължителна болест. Щом веднъж (човек) е диагностициран, той може да живее с нея десет или повече години като интензивността на необходимата грижа варира през този период, каза още той, цитиран от агенция БГНЕС.

Въпреки мрачната картина обаче според Брукмайер новостите в проучването на заболяването показват оптимизъм. Има значително развитие по отношение на проучванията на болестта и медикаментозното й лечение.

Брукмайер смята, че с новите знания и средства за справяне с болестта е дошло време за инвестиране в проучвания, които ще помогнат за справяне с възможната криза.

Снимка: Certo Xornal