Очаква се интензивна грипна епидемия през зима 2013


Очаква се интензивна грипна епидемия през зима 2013, предупреждават здравните органи.

Грипна епидемия ще има в България през зимата на 2013 година и тя ще е по-интензивна от миналогодишната, увери главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Наличието на такава вече е констатирано в Западна Европа, като най-засегнати са държавите Дания, Холандия, Англия и Норвегия. Очаква се епидемията да достигне страната ни до края на януари или началото на февруари.

Ангел Кунчев е категоричен, че грипната епидемия е неизбежен процес, който ще се случи, независимо дали температурите у нас ще бъдат ниски или високи: „Грипна епидемия ще има, ако ще градусите да са -30. Но отчитаме, наистина, че при по-високи температури процесът е малко по-интензивен“, цитира агенция БГНЕС.

Успокоителното в случая е, че Балканският полуостров за момента е най-пренебрегваната територия от страна на очакваните щамове „Виктория” и „Калифорния”. Относно превенцията здравният инспектор поясни, че грипната ваксина е далеч от перфектността като предпазна мярка. За момента обаче тя е единственият ефективен механизъм, с който разполагаме. Ако сме ваксинирани, вероятността да бъдем повалени от зимния грип се намалява с 62%. Въпреки това тази зима едва 3% от хората в България са предприели тази превантивна стъпка. По отношение на другите предпазни мерки, експертите са единодушни – хирургичната маска не е едно от тях.

Който желае да си носи в трамвая или навсякъде, нека си я носи. Но не може да разчита, че това ще го спаси от грип. Обикновената хирургична маска се навлажнява на 15-ата или 20-ата минута от носенето, което я прави абсолютно пропусклива за вируси“, уточни д-р Кунчев.

Както при всяка подобна епидемия и сега не можем да конкретизираме симптомите, които да ни уверят, че сме сред 10-те процента от българското население, които са пипнали грипа, поясни Националният консултант по инфекциозни болести проф. Мира Кожухарова: „В рамките на една седмица на човек му минава и най-вече – той престава да бъде заразен. Възстановяването обаче става по-бавно. Човек се чувства изтощен след като е боледувал от грип, докато при другите дихателни инфекции не е така. Те просто минават за 4-5 дни и забравяш“.

Сред препоръките на специалистите са да се използват само сухите носни кърпички, които са за еднократна употреба, а всички на възраст над 65 години да ограничат контактите си до минимум по време на епидемията.

Снимка: Zdraven.bg