Очен тест на ретината разкрива Алцхаймер

Нова технология на учени в Мюнхен, Германия, може да помогне за ранно диагностицирането на болестта Алцхаймер.

Под болестта Алцхаймер се подразбира умиране на мозъчните клетки. Това е болестта, за която все още малко се знае. Когато се забележат първите симптоми – забравяне или объркване на болния, това означава, че мозъчните клетки вече са умрели и много трудно може да се спре напредването на болестта.

Решението може да бъде един обикновен преглед на очите, твърди професорът от мюнхенския институт по невропатология Йохен Хермс. Защото, според него, всичко, което става в мозъка рефлектира в ретината на окото.

Ако проф. Хермс успешно приключи изследванията се, ще се стигне до истинска революция в диагностицирането на болестта Алцхаймер.

Апаратът за диагностициране е висок около половин метър и прилича на микроскоп. Под този инструмент е сложена мишка с огромни лещи на очите. Скенерът предава синя светлина и сканира очите. На монитора се показва сивкава заоблена повърхност, а от средата й тръгват тънки линии. Това е картината на ретината на тази малка мишка. Вижда се прожекцията на клетките от нервния възел. С прегледите на ретината ще може да се открие самото начало на синдрома Алцхаймер. Това може да стане съвсем нормална практика. Скенерът преглежда ретината на пациента и показва белите възли. На монитора те се показват в друг цвят и са ясно видими. Всичко това обаче е състезание с времето.

Голяма надежда е. Трябва обаче да се знае, че в момента в света работят между 20 и 30 хиляди учена на едно и също нещо – търсят някое камъче, база, основа, на която в бъдеще ще започва диагностицирането на Алцхаймера. А само няколко учени имат шанса да стигнат до откритие, което ще направи работата им успешна“, обяснява още Хермс, цитиран от агенция БГНЕС.

Снимка: Rinna Bohui, www.sxc.hu