Очен тест открива болестта на Алцхаймер преди появата на симптомите

Нов очен тест открива болестта на Алцхаймер и други заболявания, преди да се появят симптомите им, предаде BBC, като цитира британско изследване.

Техниката, разработена от учени от лондонския University College, използва флуоресцентни маркери, които се прикрепят към умиращи клетки. Тези клетки могат да бъдат видени в ретината и са индикатор за умирането на мозъчни клетки.

Засега учените са провели тестове с лабораторни мишки, но планират и изследвания върху хора за по-късно през 2010 г., уточнява actualno.com. Специалистите се надяват, че разработената техника ще позволи на оптиците до пет години да откриват болестта на Алцхаймер.

Новата техника, която е описана в сп. Cell Death and Disease, позволява на учените да следят развитието на мозъчното заболяване, като гледат умиращите клетки в ретината. Те се виждат като зелени точки, защото поглъщат флуоресцентното багрило.

Според главния автор на публикацията проф. Франческа Коредейро малцина хора осъзнават, че ретината е пряко продължение на мозъка. “Съвсем възможно е, когато в бъдеще човек отиде при очен лекар, да си провери не само зрението, но и състоянието на мозъка“, казва офталмоложката.

Снимка: sxc.hu