Ощетяват ни с 1 ден болнични

Нов модел на изплащане на болничните прие правителството на ГЕРБ като антикризнисна мярка за страната ни. Той променя досегашния по следния начин – в първите два дни болнични работодателят ще изплаща 80% от полагащото се на служителите дневно трудово възнаграждение, а третият ден ще бъде изцяло за сметка на служителя. От четвъртия ден обезщетенията се поемат от Националния осигурителен институт, обясни финансовият министърСимеон Дянков.

Това практически означава, че за третия ден болнични няма да получим никакви пари, въпреки че си плащаме здравните вноски

„Идеята тук е да се прекъснат злоупотребите от страна на всички свързани с този процес – и някой път от страна на работниците, и някой път от страна на работодателите, и някой път от страна на джипитата“, каза вицепремиерът, цитиран от dariknews.bg.

Коментарът на Zdraven.bg е, че по този начин всъщност ще бъдат ощетени всички болни, които ще излязат в болнични повече от 2 дни и реално боледуването ни ще струва всъщност по-скъпо. Бъдете здрави и не боледувайте повече от два дни!

Снимка: sxc.hu