Още за гъбената диета

За ефективността на гъбената диета показва проучване на учени от университета в Трент.

Специалистите са направили експеримент 540 мъже и жени, страдащи от напълняване. Доброволците на възраст между 24 и 36 години в продължение на няколко месеца вместо с месни ястия са се хранили с гъбени. След седмица 53 % от тях са били с 5-7 килограма по-слаби.

Причината се крие във факта, че в гъбите се съдържат много полезни вещества и то не особено калорични в сравнение с говеждото, свинското или агнешкото месо.

Гъбите представляват чист източник на природни белтъчини. В тях практически отсъстват липиди и въглехидрати, които са основни виновници за натрупването на излишни килограми в областта на талията, бедрата и гърдите, отчита ръководителят на изследването диетологът Крис Отонъби.

Гъбената диета може да се прилага като алтернативен начин на хранене, тъй като тя е способна да замени пълноценно висококалоричните продукти. Все пак трябва да имаме наум някои противопоказания, предупреждава actualno.com. Например, не трябва да посягате към гъби, ако страдате от нарушено храносмилане. Не е препоръчително също така при ендокринни заболявания и предразположеност към алергия към някои гъби.

Снимка: sxc.hu