Още за полезните дюли

дюли

Дюлите са сред най-полезните есенни плодове.

Стипчивият вкус, характерен за дюлите се дължи главно на танина, който в разумни количества е отличен антисептик. Съдържанието на танин в дюлята е естествено средство при възпаления и инфекции в носоглътката, дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, бъбреците и пикочните канали.

Дюлите действат противовъзпалително и затягащо именно оради благоприятното съчетание на танин и пектин. Затова дюлите са подходящи също за лечение на заболявания на белите дробове, черния дроб и дихателните пътища.

Същественото в целебните елементи на полезните дюли е съчетанието на танинови и слизести, пектинови вещества. Те оказват едновременно противовъзпалителен и щадящ ефект върху стомашната и чревната лигавица.

Дюлята регулира храносмилането, подтиква пикочоотделянето, подобрява сърдечната дейност, укрепва кръвоносните съдове, омекотява раздразнението на въздухоносните пътища, намесва се в редица звена на обмяната на веществата, възпира атеросклерозата и склонността към затлъстяване.

Суровата дюля не е подходяща при остри стомашно-чревни инциденти, както и при хроничен запек.

Дюлята е изключително богата на витамин C, като съдържанието в 100 грама суров плод е 15 милиграма или 18% от препоръчителната дневна доза, сочи Wikipedia.

Под формата на сок, нектар или фино пюре от дюли е уместно прилагането му при затихващи остри чревни възпаления, стабилизираща се вече язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при хроничен колит с разстройство.

Сварени или опечени, след дълбоко изрязване на околосеменните участъци, дюлите се дават при сърдечносъдови, белодробни, бъбречни, ставни заболявания.

С дюлева отвара от семките на дюлите се плакне уста при възпаление на венците.

Самостоятелно сварени изсушени дюлеви листа, доказано облекчават кашлицата и други проблеми с дихателните пътища, като отварата успокоява и пристъпите на астма.

Дюлите се използват също за ароматизиране на помещения. Смята се, че дюлята влияе оздравително върху стайния въздух благодарение на фитонцидната си активност. С дюли се ароматизират безалкохолни и алкохолни питиета, както и билкови чайове.

На Балканите е изключително популярна и дюлевата ракия, която двойно дестилирана е с 42-43% съдържание на алкохол.

Снимка на дюли на маса: Сузане Юцелер / Pixabay