Още за полезния кестен

печени кестени

Представяме на всички още полезна информация за есенния плод кестен.

По свойства сладките ядливи кестени наподобяват доста повече зърнените култури, отколкото ядките.

Поради високото съдържание на танин кестените имат тръпчив вкус и не се ядат сурови, но когато се сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до по-прости захари и те стават леко сладки, с консистенция на хлебен крем.

Кестените съдържат полезния витамин C, почти колкото лимоните, а са богати и на витамин B2, витамин B1 и витамин A. Ето защо кестените са прекрасна храна точно в сезона си – късна есен и зима, когато имунната система на човека е отслабнала. Съдържат също минерали, чиято липса ни кара да се чувстваме уморени и отпаднали – калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо, както и на елементите мед, флуор, силиций.

Още едно предимство на кестените е сериозното количество лецитин в тях, който е важен за паметта, предпазва от сърдечносъдови болести, улеснява метаболизма и действа срещу стрес.

Кестените са пълни с въглехидрати и доста калорични (248 калории на 100 грама), но пък са богати на фибри и за разлика от повечето ядки са бедни на мазнини.

От кулинарна гледна точка кестените са безкрайно вкусни и сговорчиви плодове, със забележителен леко наслаждащ вкус, със землисто-горски нотки на диви гъби и мъх.

Единственото, което затруднява употребата им и ги прави трудни и пипкави за обработка, е двойната им люспа.

Всъщност първата – твърда и гладка, лесно се обелва с помощта на остро ножче, дори и когато са сурови. Но вътрешната ципа, обвила плътно хлебния плод, може да се отдели единствено ако са сварени или изпечени.

Можете да прочетет също какви са полезните здравни ползи на ядливия кестен.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция с български песни за златната есен:

Снимка на печени кестени в купа: avlxyz / Flickr