Палмово масло в продуктите в българските магазини може дори да причини рак

Маргаринът, който се продава по българските магазини, съдържа вредно канцерогенно палмово масло.

Това съобщи изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев пред в-к Новинар от 17 февруари, 2009 година. По думите му преди години са правени изследвания, които са доказали канцерогенните съставки в палмовото масло, което се слага в маргарина.

Както съобщи Zdraven.bg, а вече и всички знаем, някои марки сирене, кашкавал, мляко и месни продукти, които се продава в магазинната мрежа в България, съдържат вредни за здравето ни съставки, а правителството на Станишев не ги изтегля от продажба.

От Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) обясниха пред вестника, че инспекторите им проверяват хранителните продукти, които не са от животински произход, само по етикета и нямат правомощия да изследват стоките дали съдържат вредни съставки. Това на практика означава, че ако производителите не са написали на етикета, че продуктът съдържа палмово масло, няма как да бъде установено наличието му.

Диетолози пък коментираха, че подобни твърдения трябва първо да бъдат доказани. Диетолози твърдят, че ако има канцерогенни съставки в маргарина, те действат като цигарите и могат да причинят дори рак при честа консумация.

От РИОКОЗ заявиха, че ако даден хранителен продукт трябва да се изследва, е необходима специална заповед от здравното министерство. Според Кърлев от канцерогенното вещество се слага и в маслото. Той посъветва потребителите, когато си купуват масло от буца, да гледат дали при разреза има различни нюанси на жълт цвят, тъй като това означава, че продуктът е смесен с маргарин.

Снимка: sxc.hu