Паниката от свински грип е по-голяма от реалната заплаха

Светът в много по-голяма степен е заплашен от паника и истерия, развихрила се във връзка с установяване на нови случаи на заразени хора с т.нар. свински грип A / H1N1, отколкото от самата болест, твърдят редица американски експерти в местните медии, пише агенция БГНЕС.

Пандемията на страха е много по-силна, отколкото вирусната инфекция“, заяви известният експерт-вирусолог професор Марк Сигел в своя блог на сайта на телевизия FOX News, “Мнозина наплашени хора с настинка са обявени за “случаи на грип“.

Става все по-очевидно, че вирусът H1N1 е достатъчно мек. Днешните страхове по повод на свинския грип изобразяват неговата смъртоносна опасност много по-преувеличено, отколкото е в реалност”, смята изследователят на епидемиите вирусни инфекции.

Според него, разпространението на вируса въобще не е така масово и бързо, както изглежда от страниците на медиите, превръщайки избухването на свинския грип в световна “топ новина”, усилвайки по този начин паниката сред населението в различни страни.

Той припомни, че нито първата известна поява на свински грип през 1976 г., нито пандемията от птичи грип през 2006 г. не са били така смъртоносни, както се е предполагало и се е възприемало на равнище масово съзнание.

Снимка: hmerinomx