Папиломавируси учетворяват риска от сърдечни заболявания при жените

стетоскоп и сърце

Жени с високорисков човешки папиломавирус са 4-5 пъти по-застрашени от смърт поради сърдечно-съдови заболявания или инсулт, показва проучване.

Жените, при които има инфекция от високорисков тип човешки папиломавирус (HPV), могат да бъдат до четири пъти по-застрашени да починат от съдрдечно заболяване, предаде БТА.

Вирусът може да причини възпаление на кръвоносните съдове, което да допринесе за блокирането и увреждането на артериите, казват учените.

Човешките папиломавируси могат да се предават при полов контакт и не предизвикват симптоми. Известно е, че около 13 вида HPV причиняват 99.7% от случаите на рак на маточната шийка.

За да проверят дали вирусът е потенциален рисков фактор за сърдечни заболявания, изследователите провеждат редица здравни прегледи на 163,250 корейки без сърдечно-съдови проблеми.

Средната възраст на участничките е 40 години, като те се връщат за здравни прегледи на всяка година или две в продължение на средно 8 години и половина.

Екипът установява, че жените с високорисков HPV са 3.91 пъти по-застрашени от запушване на артериите и 3.74 пъти по-голяма опасност от смърт вследствие на сърдечно заболяване.

Съществува и 5.86 пъти по-голям риск да починат от инсулт.

Изследователите установяват, че рискът е още по-висок при затлъстелите жени с високорисков HPV, отбелязва ДПА.

Проучването е на специалисти от университета Sungkyunkwan в Сеул.

„Знаем, че възпалението играе ключова роля в развитието и прогресирането на сърдечносъдовите заболявания, а вирусните инфекции са потенциални причинители на възпалението“, казва проф. Хе Сук Чьон.

„Човешкият папиломавирус е известен с връзката си с рака на маточната шийка, но изследванията започват да показват, че HPV може да бъде открит и в кръвния поток. Възможно е да предизвиква възпаление на кръвоносните съдове, което да допринесе за блокирането и увреждането на артериите и да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания“, отбелязва експертът.

Той добави, че проучването, което е публикувано в изданието на Европейско дружество по кардиология „European Heart Journal“ на 7 февруари 2024 г., „подчертава значението на цялостната грижа за пациентите с високорисков HPV“.

Експертите „трябва да наблюдават сърдечносъдовото здраве при пациенти с високорисков HPV, особено при тези със затлъстяване или други рискови фактори“, отбелязва проф. Чьон.

Илюстрация на стетоскоп и сърце: Shafin Al Asad Protic / Pixabay