Парабените в козметиката вредят на мъжката плодовитост

дезодорант

Химикали в дезодорантите намаляват плодовитостта на мъжете.

Мъжете, които ползват козметика като дезодоранти, трябва да знаят, че тя може да навреди на спермата им, съобщава британското издание Daily Star, позовавайки се на резултатите от полско изследване.

Авторите му от Института по трудова медицина в Лодз са установили, че химикали, съдържащи се в дезодоранта и други козметични продукти за лична хигиена могат да повлияят неблагоприятно върху качеството на семенната течност.

Изследването е обхванало 315 мъже и открило, че химикали във въпросните продукти причиняват дефекти в главата и опашката на сперматозоида и аномалии във формата. Освен това ги правят по-бавни, в резултат на което възникват проблеми с оплодителните им способности.

За целите на проучването специалистите са анализирали проби от кръв, урина и сперма. Целта им е била да изследват количеството и качеството на семенната течност, както и количеството на химикалите в тялото.

Анализът на данните е показал, че при мъжете, при които са отчетени повишени нива на парабени в урината, сперматозоидите са по-бавни и с необичайна форма – фактори с неблагоприятен ефект върху способността им да оплодят женска яйцеклетка.

Въз основа на получените резултатите експертите препоръчват мъжете по възможност да избягват употребата на продукти, съдържащи парабени.

Парабените са химикали, които се използват в козметични продукти, за да предпазват от образуването на бактерии и плесени.

Авторът на изследването Йоана Юревич от Института по трудова медицина Нофер в Лодз, Полша, заяви, че да се избягват парабените е много трудно, защото те са широко разпространени, но можем да се опитаме да сведем до минимум излагането им на тях като използваме само продукти за лична хигиена с информация на етикета, че няма парабени в конкретния продукт.

Zdraven.bg припомня, че резултатите от предишно широкомащабно проучване на плодовитостта на модерния мъж показаха, че драстично спада броя на сперматозоидите за последните 45 години при мъжете от държавите в Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия.

Снимка: Виктор Касале