Парацетамол засилва паметта

Парацетамол засилва паметта, твърдят експерти.

Парацетамол, едно от най-употребяваните болкоуспокояващи лекарства, засилва паметта, установиха учени.

Според тях лекарството въздейства на ключови мозъчни клетки, които контролират паметта. При свое пилотно изследване екипът от шведски учени установи, че хората, които ежедневно приемат парацетамол, се представят по-добре на тестове за памет.

Според учените хапчето дължи болкоуспокояващите си свойства на способността да намалява броя на химикали в тялото, наречени простагландини. Те се освобождават в отговор на заболяване или на нараняване и се смята, че изострят чувствителността на нервните окончания към усещането за болка и за физически дискомфорт.

Експертите смятат, че парацетамолът блокира активността на ензим, наречен cyclooxygenase-2, който спира производството на простагландини, пише агенция БГНЕС.

Осен това при лабораторни изследвания се оказало, че парацетамолът стимулира производството на хормона на щастието серотонин, който, освен че облекчава болката, може да има и индиректно въздействие върху паметта чрез намаляването на усещането за стрес.

Парацетамолът също така активира хипокампуса, зона в мозъка, която има роля при ученето, паметта и разрешаването на проблеми.

Снимка: mph887