Пасивното пушене не води до рак на белия дроб


Пасивното пушене не води до рак на белия дроб, показват изследвания.

Няма ясна връзка между пасивното пушене и рака на белите дробове, твърдят американски учени.

Изследвания на учените от Университета в Станфорд показват, че въпреки че има силна връзка между активното тютюнопушене и рака, при пасивното пушене не е открита подобна зависимост.

Проучването на повече от 76 000 жени не е открило връзка между болестта и вторичното пушене. Само хората, които живеят с пушач с повече от 30-годишен стаж, имат някакви шансове да развият рак на белите дробове.

Фактът, че пасивното пушене може да няма пряка връзка с рака на белите дробове, означава, че трябва да се търсят други рискови фактори за болестта при непушачите, казва Андж Уанг, студент по медицина, участвал в изследването.

Проучени са 76 304 участници, които са били пасивни пушачи в детството си, като възрастни у дома и на работа. От тях 901 човека са развили рак на белите дробове след около 10,5 години, уточнява агенция БГНЕС.

При активните пушачи ракът на белите дробове се развива 13 пъти по-често и 4 пъти по-често при бившите пушачи, отколкото при тези, които никога не са пушили цигари. Естествено рискът от заболяването зависи и от това колко страстни са били пушачите.

Няма значително статистическо увеличение на риска от рак при жените, които никога не са пушили или при пасивните пушачки.

Единствената категория на излагане на тютюнев дим, която показва тенденция за увеличение на риска, е да живееш с пушач над 30 години, твърдят учените.

Снимка: Jacob Garcia

loading...