
Патладжаните помагат за здраво сърце и срещу хипертония.
Патладжаните помагат за превенция срещу сърдечно-съдови заболявания. Това се доказва от няколко независими проучвания.
Общите здравни ползи от патладжана се дължат на наличието на антиоксиданти, полифеноли, витамин А и витамин С (които помагат за защитата на телесните клетки от радикално увреждане) и минерали. Патладжанът също така укрепва здравето на сърцето.
Проучване, проведено от Медицинския факултет на Университета в Кънектикът, установи, че суровите и варени патладжани имат защитни свойства за сърцето. Насунинът, полифенолен компонент в патладжана, е полезен за сърцето, показват резултатите от изследването, публикувано в изданието „Food & Function“ през юли 2011 г.
Друго проучване, проведено върху зайци установи, че патладжаните значително намаляват теглото, холестерола и триглицеридите. Резултатите са публикувани в Arquivos Brasileiros de Cardiologia през февруари 1998 г. Ефектът на патладжана върху нивата на плазмените липиди е изследван с помощта на зеленчуков сок.
Освен това ежедневното хапване на патладжан може да контролира високото кръвно налягане при индивиди със стрес, се посочва в публикация в „Nutrients“ от ноември 2019 г.
Снимка на патладжани: Лариса Кошкина / Pixabay