Пеене срещу деменция

пеене

Пеенето и слушането на музика помагат при деменция.

Пеенето може да поддържа мозъчните функции и настроението при ранните фази на деменция, откриха финландски изследователи.

Тяхното проучване включва 89 души с лека и средна форма на болестта. Те са разделени на 3 групи и в рамките на 10 седмици в едната болните минават през уроци по пеене, във втората слушат познати песни, а в третата продължават със стандартното си лечение.

Хората в групата по пеене показали подобрения в паметта, мисловния процес и ориентирането. Позитивните резултати са особено видими при изследваните, които още не са навършили 80 години и са в лека форма на болестта.

Слушането на музика помага единствено на хората с по-развита форма на заболяването.

Както пеенето, така и само слушането на музика са помогнали за намаляване на депресията при пациентите, особено при тези с болестта Алцхаймер.

Като се има предвид широкото глобално разпространение на деменцията и ограничените ресурси в здравеопазването за страдащи от нея е важно да се търсят алтернативни начини за поддръжка и стимулиране на емоционалното и социално благоденствие на тази част от населението, заяви ръководителят на изследването Тепо Саркамо от Университета в Хелзинки, цитиран от агенция БГНЕС.

За доброто насторение на всички поздравяваме със специална колекция от български и световни Коледни песни:

Снимка: Дейвид Гьоринг