Периодично гладуване носи повече енергия и настроение

чиния

Периодичното гладуване е свързано с повече енергия и по-добро настроение, установи проучване.

Периодичното гладуване е свързано с повече енергия и по-добро настроение, показват данни от мащабно проучване, проведено от британски изследователи и цитирано от БТА.

Изследователи от лондонския Кралски колеж са установили, че ограничаването на консумацията на храна в 10-часов прозорец и гладуване през останалите 14 часа в денонощието имат положително въздействие върху здравето.

Експертите представиха резултатите от изследването по време на Европейската конференция по хранене.

„Това е най-мащабното проучване извън строго контролирана клиника, което показва, че периодичното гладуване може да подобри здравето в реални условия“, каза Сара Бери от Кралския колеж в разпространено прессъобщение от 14 ноември 2023 г. „Данните сочат, че не е необходимо да сте много стриктни, за да видите положителни резултати.“

В изследването са участвали 37,545 души, включително 27,371, класифицирани като силно ангажирани. Около 78 процента от тази група са били жени на средна възраст 60 години. Средният индекс на телесна маса е бил 25.6, а обичайният т.нар. прозорец за хранене – 11.3 часа.

Те са участвали с помощта на специализирано приложение, като са помолени да се хранят както обикновено през първата седмица. След това трябвало да ограничат консумацията до 10-часов прозорец за период от две седмици. Доброволците ежедневно записвали периода, в който се хранят, енергията, настроението и нивото на усещането за глад.

Най-добри резултати са постигнали тези, които са последователни в спазването на режима на периодично гладуване. При участниците, които несериозно приемат периодите за хранене, са отчетени по-ниски енергия и настроение, а също по-силен глад. Резултатите били по-добри сред доброволците, които имали дълъг прозорец за хранене преди началото на периодичното гладуване.

Сред силно ангажираните участници в проучването 51% съобщили за леко намаляване на теглото в продължение на 2 до 16 седмици.

„Това проучване допълва все по-големия брой доказателства, които показват значението на начина на хранене“, казва в разпространеното прессъобщение изследователката Кейт Бермингам от Кралския колеж. „Влиянието на храната върху здравето не е свързано само с това какво ядете, но и с времето, в което избирате да консумирате.“

Предишни изследвания показаха, че периодичното гладуване може да бъде ефективно за намаляване на теглото.

Наскоро специалисти от Илинойския университет установиха, че участниците с диабет тип 2, които се хранят само през 8-часов прозорец между обяд и 20:00 ч., са отслабнали повече от тези, които са ограничавали калориите. Резултатите са публикувани в „JAMA Network Open“ на 27 октомври 2023 г.

Снимка на празна чиния: Aris Subowo / Pixabay