Пестициди в плодовете и зеленчуците рушат мозъка


плодове и зеленчуци

Натрупаните в плодовете и зеленчуците пестициди, с които ги пръскат, увреждат невроните на мозъка.

Учени откриха, че фунгицидите, с които се пръскат плодовете и зеленчуците, причиняват генетични промени в неврони на мишка, подобни на промените, наблюдавани при аутизъм и Алцхаймер, пише британският вестник Guardian, цитиран от агенция Фокус.

Изследователите са изложили мозъчни клетки на въздействието на над 300 различни пестицида и са установили, че определен клас фунгициди – стробилурини, предизвикват модел на генетична промяна, често наблюдаван при заболявания при хората.

Учените от Университета на Северна Каролина, САЩ, са се надявали, че експериментът може да разкрие кои вещества в обкръжаващата ни среда допринасят за развитието на аутизъм.

Изследователите с изненада са открили вещества, които водят до някои от генетичните промени, както при аутизъм, така и при невродегенеративни болести.

След навлизането на фунгицидите на пазара все по-големи количества от тях се пръскат за защита на култури като зеле, спанак, марули, домати, ябълки, круши и грозде.

Макар фунгицидите да предизвикват промени при невроните на мишка, характерни за Алцхаймер, учените нямат доказателства, че химикалите са причина за някое от заболяванията.

Резултатите предоставят доказателства, че тези химикали са вредни за невроните. Те включват и изключват същите гени, които се наблюдават не само в мозъците на хора с аутизъм, но и при невродегенерация, обясни ръководителят на проекта Марк Зилка.

Снимка: Виктор Мачадо

loading...