Пестицидът ДДТ засилва риска от Алцхаймер

Пестицидът ДДТ, макар излязъл от употреба, засилва риска от болестта на Алцхаймер, алармират учените.

Употребата на ДДТ е забранена поради вредното действие върху човешкия организъм – уврежда черния дроб, сърдечно-съдовата система, централната нервна система, спомага за появяването на тумори и предизвиква много мутации, освен това се акумулира в почвата, където може да се задържи десетки години. Заради ДДТ белоглавите орли са застрашени от изчезване, информира wikipedia.org.

Пестицидът ДДТ, който е забранен в САЩ от 1972 г., както и в Европа, но може да се задържи дълго в околната среда и в човешкия организъм, може да засили риска от болестта на Алцхаймер, сочи американско изследване.

Учените са установили, че съдържанието на активната съставка ДДЕ, която остава след като ДДТ е преминал през метаболизма на тялото, е четири пъти по-високо в кръвта на хора с Алцхаймер, отколкото при здрави хора.

Учените смятат, че влиянието на ДДТ е голямо и съизмеримо с генетичните фактори, обуславящи заболяването от Алцхаймер.

Учените са открили потенциалния механизъм, по който ДДЕ действа на мозъчните клетки, причинявайки дегенеративните промени, характерни за Алцхаймер. Според авторите на изследването макар, че ДДТ е забранен от 30 години в САЩ, пестицидът все още се засича в 75-80% от кръвните проби, взети сред населението.

Ние все още сме изложени на тези химически съставки чрез консумацията на плодове, зеленчуци и зърнени култури, внесени от страни, в които той все още се използва, както и защото той остава дълго в околната среда, каза ръководителят на изследването д-р Ричарсън, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

ДДТ може да остане в тъканите на организма между 8 и 10 години, а неговият метаболит ДДЕ се натрупва в тъканите с остаряването на хората. Това може да обясни и защо възрастта е голям рисков фактор за Алцхаймер.

Все пак според д-р Ричардсън нивата на ДДЕ не са единственият определящ фактор за болестта. При някои болни се оказва, че няма съдържание на ДДЕ, докато при здрави хора са открити високи стойности. Според учените генетични фактори, съчетани с влиянието на тази инсектицид може да са отключващ фактор за болестта.

Снимка: Lee Ruk