Петър Стойчев отново световен шампион по плуване в ледени води

Петър Стойчев

Петър Стойчев отново стана световен шампион по плуване в ледени води.

На 16 март 2019 г. Петър Стойчев отново стана световен шампион по плуване в ледени води.

42-годишният българин триумфира край ледовете в езерото Семьоновское в Мурманск с нов световен рекорд в най-дългата дистанция – 1000 метра.

Стойчев спечели убедително състезанието с време 12 минути и 10 секунди, като подобри собственото си постижение от преди две години с 5 секунди като подобри с пет секунди досегашния си рекорд, който постави при спечелването на световната титла в Бургхаузен през 2017 г.

Басейнът, който беше изрязан върху заледеното езеро Семеновском с размери 25 метра посрещна 403 плувци от 32 държави, а в дисциплината на Стойчев бяха 41 състезатели. Българинът стартира в последната серия и още от началото поведе конкурентите си. С всяка изминала дължина Петър Стойчев увеличаваше аванса си и накрая финишира с преднина от 34 секунди пред втория Фергил Хестерман (Холандия) и на 0.53 минути от третия Владислав Сапожников ( Русия).

За разлика от тренировките, които се проведоха при температура на въздуха минус 7 градуса на 14 март 2019 г., по време на състезанието над Мурманск грееше слънце, а температурата на водата беше около нула градуса.

Световното първенство по плуване в ледени води се проведе за трети път след 2015 и 2017 г. Стойчев участва за втори път и за втори път спечели златния медал.

Дори и при нула градуса температура на водата, в най-големия град в света на север, усещах подкрепата на всички в България! Спечелих втора световна титла по плуване в ледени води на 1000 метра, подобрих най-доброто си постижение, поставяйки рекорд на шампионата на планетата – 12 минути и 10 секунди! Благодарности на хората от Мурманск за прекрасната организация! Благодарности за всички вас, които повярвахте и ме подкрепихте!, написа Петър Стойчев в своя профил във Facebook.

Чувството е невероятно, каза Стойчев след излизането си от водата. Имаше напрежение преди старта, защото искаха да мина още един лекарски преглед, но нямаше проблем. Показателите ми бяха кръвно налягане 120/85, пулс 72 удара в минута и температура на тялото 36.8 градуса. Вероятно някой искаше да ме разконцетрира или изнерви, но аз не съм от вчера в плуването и винаги съм подготвен за различни манипулации. Беше ми много студено, тактиката на екипа ми сработи идеално. Първите 200 метра да аклиматизирам, после да изравня евентуално лидера и след това да натисна. Холандецът, плуваше плътно до мен в началните минути, но на 400 –ия метър дадох повече сила и дръпнах с аванс. За съжаление не можех да виждам с колко водя, защото таблото ми беше на неудобно място, но имах видимост с моя щаб и ми показваха с пръсти какво се случва. Световен шампион съм и до 2021 година няма кой да ме измести. Победата е за цяла България. Честна дума, но аз такава подкрепа не съм получавал никога от хората. Имах стотици съобщения и имейли за успех в Мурманск. Благодаря на всички. Горд съм, че съм Българин! Последните 300 метра исках да натисна и да направя рекорда оше по- убедителен, но получих спазъм в мускулите на лявата ръка. Реших да не рискувам и да финиширам като победител независимо от времето. Да развееш българския флаг на северния полярен кръг е особено чувство. Поздрави на България!

В центъра на Мурманск се състоя и официалната церемония по награждаването на призьорите от всички дисциплини на Световното първенство. Българският химн прозвуча пред десетките зрители, заели места по трибуните и около парка на руския град.

Стойчев е най-успешният български плувец. 11 години поред – от 2001 до 2011 г., той печели световната купа по плувен маратон. Световен шампион по плуване 25 км в открити води през 2011.

През ноември 2018 г. Стойчев спечели първия в историята организиран плувен маратон на Антарктида, в който участваха 15 плувци от 9 държави.

Снимка на Петър Стойчев при победата в Мурманск: личен архив Петър Стойчев