Пет минути упражнения дневно на открито носят ментално и физическо здраве

Дори 5 минутки спорт навън носи здрав дух и здраво тяло, категорични са експерти.

Само пет минути упражнения дневно на открито могат да подобрят физическото здраве, според ново проучване, което призовава повече хора да бъдат окуражавани да прекарват време в парковете и градините, съобщи агенция БГНЕС.

Изследователи от Университета в Есекс, Великобритания, са установили, че дори само 5 минути активност на открито дори като разходка в парка, занимания с градината, каране на колело или земеделие могат да подобрят настроението и самооценката.

Смятаме, че би имало огромен потенциал на печалба за личности, обществото и за разходите за здравеопазване ако всички групи от хора се само-лекуват повече с упражнения на зелено, заявява Бартън в съобщение за изследването, публикувано в изданието Еnvironmental Science & Technology.

Много проучвания са показали, че упражненията на открито могат да намалят риска от ментални заболявания и да подобрят усещането за добро състояние, но Жул Прети и Джо Бартън, провели това изследване, твърдят, че досега никой не е знаел колко време е необходимо да се прекарва в упражнения сред природата, за да бъдат видими резултатите от това.

Учените са изследвали данните на 1252 души на различна възраст, пол и статус на ментално здраве от десет съществуващи изследвания във Великобритания. Били анализирани дейности като ходене, градинарство, каране на колело, риболов, каране на лодка, езда и земеделие. Най-големи промени в здравето били видими при младите и ментално болните, макар че хората от всички възрасти и социални групи показали добри резултати.

Най-големият позитивен резултат на самооценката идвал от 5-минутна доза “упражнения на зелено“, установили учените. Всички зелени зони в градовете били подходящи за тези занимания, но допълнителни ползи носели онези от тях, в които има и вода, според изследването на британските учени, уточнява агенция Ройтерс.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: