Освен за здраво сърце печените картофи могат да бъдат полезни при диабет, установи изследване.
Американски учени от базирания в Лас Вегас университет на щата Невада са установили, че правилно приготвените картофи могат да осигурят значителни ползи при пациенти с диабет тип 2, както и да насърчат загубата на тегло и да нормализират сърдечната дейност, пише БТА, като цитира прессъобщение на висшето училище от 9 август 2024 г.
Смята се, че това е първото по рода си изследване, което научно измерва ползите от картофите за сърдечно-съдовата система при възрастни, страдащи от диабет, се отбелязва в публикацията.
Картофите, съдържат полезни за здравето хранителни вещества, особено в кората си, но се препоръчва да се избягват от пациенти, които спазват специални режими, отбелязват учените.
„За повечето хора картофите са нещо, което е предимно пържено или има много мазнини, а ние искахме да хвърлим светлина върху това как, приготвени правилно, те могат да бъдат едновременно функционални и здравословни“, казва Неда Ахаван, доцент в Училището по интегрирани здравни науки на базирания в Лас Вегас университет на щата Невада и водещ автор на изследването.
В проучването участват 24 души с диабет тип 2. За целите на проучването половината от участниците всекидневно е трябвало да консумират по един печен с обелката картоф с тегло около 100 грама като гарнитура или закуска. Другата половина е служила като контролна група и е получавала подобна порция калории и въглехидрати от бял ориз.
Изследването е продължило 12 седмици – минималният срок, за да се появят промени в гликемичния контрол и кардиометаболитното здраве.
Данните показват, че при доброволците, които са консумирали картофи, са наблюдавани умерено понижаване на нивата на кръвната захар. Освен това при тях е отчетено намаляване на теглото и обиколката на талията, както и нормализиране на сърдечната дейност.
„Резултатите от нашето изследване показват, че вместо да бъдат избягвани, картофите могат да бъдат полезни за включване в диетата на хора с диабет тип 2, когато заместват други храни с висок гликемичен товар, като например бял ориз“, пишат изследователите.
Според учените картофените обелки имат особена хранителна стойност, тъй като съдържат калий и определен вид фибри, известни като устойчиво нишесте, за които е доказано, че подобряват контрола на глюкозата, липидния профил и чувството за ситост, се казва още в публикацията.
Снимка на печени картофи: Христо Анестиев / Pixabay