Пиенето на алкохол се определя в първите 5 години

Първите 5 години на детето предопределят отношението към пиенето на алкохол, обяви психолог.

Характерът на детето в първите 5 години от живота предопределя дали то ще харесва или не алкохола в подрастващата възраст, твърди психоложката Дениъл Дик от университета в американския щат Вирджиния.

Тя е използвала данни за млади жени, родили се през периода април 1991 – декември 1992 година. Децата били проучвани от 6-месечна до 6-годишна възраст, съобщават CTV News и агенция БГНЕС.

В изследването били включени 6504 момчета и 6143 момичета. Когато навършили 15 години, е започнало следенето дали посягат към чашката. Оказва се, че за “подрастващия алкохолизъм” най-благоприятни били следните лични качества: емоционална нестабилност, ниска общителност или обратно прекомерна откритост, която тласка към търсенето на нови изживявания и чувства.

При изследването се отчитал не само алкохолизма в традиционното му разбиране, но и неумереното пиене (примерно навика за напиване през почивните дни).

Предишни проучвания показваха, че има пряка връзка между личните качества и влечението към алкохола. Но тогава изследователите не са обръщали вниманието на детския период от живота на подрастващите.

За доброто настроение Zdraven.bg поздравява всички с песни в специална колекция от пиянски видео клипове, в които героите са видимо препили:

Снимка: ryry9379