Пиенето на кафе носи дълголетие

кафе

Пиенето на кафе удължава живота, установиха американски учени в мащабно проучване.

Изследването на почти половин милион души показало, че колкото повече чаши кафе пием, толкова повече намаляваме риска от преждевременна смърт, но не и в прекалено.

Прекаляването с кофеин е нездравословно, но мащабно изследване показа, че колкото по-често хората консумират кафе, толкова по-малка е вероятността да починат от сърдечно или дихателно заболяване, инсулт, нараняване, диабет и дори вирусна зараза.

Д-р Нийл Фридман от Националния онкологичен институт в САЩ, който е финансирал осъществяването на изследването съвместно с Националния здравен институт на САЩ, заяви, че пиенето на две-три чаши кафе на ден намалява опасността от преждевременна смърт с 10%-15%. Но консумирането на повече от две-три чаши не носи нужната полза.

Участниците в проучването били на възраст между 50 и 71 години и са наблюдавани 12 години в периода от 1995 г. до 2008 г., от които били 229,119 мъже и 173,141 жени. Участниците с онкологични и сърдечно-съдови заболявания били изключени, както и тези, претърпели инсулт.

Д-р Фридман казва, че основната пречка пред пиещите кафе, които искат да увеличат продължителността на живота си, е пушенето. „В нашето изследване участниците, които пиеха кафе, беше по-вероятно да пушат, което е много силен рисков фактор за смърт“, отбеляза изследователят.

Изследването не установило как кафето намалява смъртността, поради което д-р Фридман и неговите колеги призоваха за повече проучвания, за да се открият химическите вещества в кофеина, които може да предпазват от определени негативни последици.

Заключението на това голямо продължително проучване е, че консумацията на кафе е обратно пропорционално обвързана с общата смъртност и по специфична причина за смърт. Дали това е причинна или асоциативна констатация не може да се определи от данните.

Резултатите от това проучване са публикувани в специализираното медицинско издание The New England Journal of Medicine на 17 май 2012 г.

Снимка: Флорин Гарой