промо

Пиенето на кафе носи дълголетие


кафе

Пиенето на кафе удължава живота, установиха американски учени в мащабно проучване.

Изследването на близо половин милион души показало, че колкото повече чаши кафе пием, толкова повече намаляваме риска от преждевременна смърт. Прекаляването с кофеин е нездравословно, но новото изследване показа, че колкото по-често хората консумират кафе, толкова по-малка е вероятността да починат от сърдечно или дихателно заболяване, инсулт, нараняване, диабет и дори вирусна зараза.

Д-р Нийл Фридман от Националния онкологичен институт в САЩ, където било осъществено изследването, заяви, че пиенето на две-три чаши кафе на ден намалява опасността от преждевременна смърт с 10%-15%. Но консумирането на повече от две-три чаши не носи нужната полза.

Участниците в проучването били на възраст между 50 и 71 години и са наблюдавани 12 години.

Д-р Фридман казва, че основната пречка пред пиещите кафе, които искат да увеличат продължителността на живота си, е пушенето. “В нашето изследване участниците, които пиеха кафе, беше по-вероятно да пушат, което е много силен рисков фактор за смърт“, отбеляза изследователят.

Изследването не установило как кафето намалява смъртността, поради което д-р Фридман и неговите колеги призоваха за повече проучвания, за да се открият химическите вещества в кофеина, които може да предпазват от определени негативни последици, подчертава агенция БГНЕС.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Florin Garoi

loading...