Пиенето на кафе при бременност

бременна

Какво се препоръчва относно пиенето на кафе при бременност?

Бременните жени трябва да намалят количеството кофеин, което поемат и не да не пият повече от две кафета или четири чаши чай дневно, съветват британски учени.

Правителствената агенция за хранителни продукти отправи този призив, като съобщи, че максималната доза кофеин трябва да бъде не повече от 200 мг дневно, а не 300 мг, както беше до този момент.

Това стана в резултат на проучване на университетите в Лестър и Лийдс, Великобритания, което направи връзка между големите количества кофеин и ниското тегло на новородените. Децата, които имат тегло под нормалното при раждането си, могат да страдат от редица здравословни проблеми като диабет и сърдечносъдови заболявания.

Съветът на правителствената агенция е бременните да не пият повече от две чашки кафе дневно.

В същото време, употребата на чай не трябва да надминава три-четири чаши дневно, като също така се обръща внимание на количествата безалкохолни напитки, които съдържат кофеин, и употребата на шоколад.

Съдържанието на кофеин в напитките, които купувате в кафене, може да е значително по-голямо от това, което получавате при пиене на кафе у дома. Проучването на университетите в Лестър и Лийдс е обхванало 2 500 бременни жени, уточнява kafene.net.

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от видеоклипове и песни за кафе:

Снимка: Ed Yourdon