Пиене над чаша вино съкращава живота

вино

Повече от чаша вино или 100 г концентрат или половинка бира на ден скъсява живота с половин час, сочи проучване.

Чаша вино на ден е полезна за сърцето, но надхвърлянето на тази доза скъсява живота сериозно, показва ново проучване, чиито резултати са публикувани в специализираното издание Lancet, които британският вестник Guardian цитира в матераил. То е обхванало 599 912 души от 19 страни, които пият редовно.

Според проучването полезната седмична доза за човек на около 40 години е пет стандартни чаши от 175 милилитра вино, което се равнява на около 100 грама твърд алкохол или пет бири от 500 милилитра. Всяка чаша отгоре сериозно повишава риска от удар, фатален аневризъм, сърдечна недостатъчност и смърт.

Според професор Дейвид Шпигелхалтер от университета в Кеймбридж, който е част от екипа, реализирал проучването, надхвърлянето на дневната доза с чаша вино или стандартна бира, скъсява живота с половин час. Проучването показва, че изпиването на две чаша вино или две бири отгоре вечерта скъсява живота с час, казва професор Шпигелхалтер.

Guardian припомня, че след сериозно международно проучване през 2016 година главният здравен инспектор на Великобритания Дайм Сари Дейвис посочи, че безвредната седмична доза алкохол и за мъжете, и за жените е малко над 100 грама твърд алкохол, или по една стандартна чаша вино на ден. Това количество беше оспорено, още повече че в страни като Италия, Португалия, Испания и САЩ за мъжете препоръчителната граница е почти двойна.

Последното проучване показва, че ако пиячът в момента е на 40 години и всяка седмица пие двойно над препоръчителната доза алкохол, ще скъси оставащия му живот с шест месеца. При положение че поетото количество алкохол е над три пъти повече от чаша вино или бутилка бира на ден, човекът би живял с 4 до 5 години по-малко, отколкото ако се придържа към здравословното количество.

Според директора на Британската фондация за здраво сърце, която е сред поръчителите на проучването, Джеръми Пиърсън то е сериозно предупреждение и налага преразглеждане на основни виждания за вредата от алкохола. Професорът по сърдечно-съдова медицина в университета в Шефилд Тим Чико добавя, че ако редовно се надхвърля над три пъти препоръчителната норма, може да се окаже, че пиячът скъсява животът си с толкова, колкото и закоравелият пушач.

В коментар за Lancet професорите Джейсън Конър и Уейн Хол от Центъра за изследвания на злоупотребите към университета в Куинсланд в Австралия подозират, че предложенията за намаляване на препоръчителните дози алкохол няма да бъдат приети. Нивата на пиене, препоръчани в това проучване, без съмнение ще бъдат описани като неправдоподобни и неприложими от алкохолната индустрия и други противници на безопасните дози. Независимо от това резултатите трябва да бъдат широко разпространени и да предизвикат информиран обществен и професионален дебат, допълват те, цитирани от в-к Дневник.

Zdraven.bg поздравява всички читатели и почитатели на виното с колекция от песни за вино:

Снимка на две чаши червено вино: Джени Ондиолайн