
Ето вкусна пикантна супа с моркови и пащърнак, най-подходяща за зимния сезон.
Предлагаме кулинарна рецепта за здравословна пикантна зимна супа с моркови и пащърнак, препоръчана от prevention.com.
Марковите са с богато съдържание на витамин A, витамини B1 и B2, витамин D, витамин E, витамин K, витамин PP, микроелементи като цинк, калий, желязо, фосфор, магнезий, а също и аскорбинова киселина, стероли и лецитин. Тези витамини са необходими да се предотврати образуването на свободни радикали в тялото.
Морковите предпазват от сърдечно-съдови заболявания, катаракта, рак и атеросклероза. морковите съдържат йод, полезен за мозъка, и са богати на фибри, които помагат за намаляване на мазнините.
Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, сроден с моркова, и съдържа хранителни вещества като етерични масла и кумарини, но е с по-остър вкус.
От биологично активните вещества в пащърнака най-подробно е изследван пастинацинът — фурокумарин, пише wikipedia.org. Той има съдоразширяващо действие върху коронарните съдове, спазмолитично действие спрямо гладката мускулатура на храносмилателния тракт и леко хипотензивно действие. Терапевтичното му вътрешно приложение е при сърдечни неврози, стенокардия и колики.
Канелата пък е сред най-полезните подправки.
Подготовката за тази зимна супа е около 15 мин., а приготвянето й общо отнема около час.
Една порция е около 131 кал, съдържа 6 г фибри, 7 г захари, 3.5 г мазнини, 0.5 г наситени мазнини и около 550 мг натрий.
Необходими продукти за 6 порции:
– 500 г моркови, белени;
– 500 г пащърнак, белен;
– 1 с.л. зехтин за готвене;
– 2-3 стръка праз лук, нарязан;
– 1 ч.л. канела;
– 1/8 ч.л. лют пипер;
– 1/3 чаша овес за готвене;
– 2 с.л. сметана, нискомаслена;
– 1/4 ч.л. сол, йодирана или хималайска;
– магданоз, по желание.
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се измиват обилно и се почистват от кората.
Лукът се нарязва наситно, както половината моркови и пащърнак. Останалото количество се настъргва на ренде.
Зехтинът се загрява в тенджера на средна температура. Добавя се праз лук, канела, пипер и сол. Престоява около 5 минути на котлона, докато лукът омекне, докато се разбърква сместта. Добавят се нарязаните пащърнак и моркови, овес и 6 чаши вода като се оставя да къкри, докато морконите и пащърнакът омекнат – около 30 мин.
Сместта се прехвърляв миксер и се прави на пюре. Добавят се още подправки, ако е необходимо.
Преди сервиране се разделя на порции като на всяка се добавят настърганите моркови и пащърнак, както и по 1 ч.л. сметана и парче магданоз отгоре. Може да се сервира с чиния, купа или подходяща чаша.
Снимка: Manidis Roberts