Пикът на коледния стрес

елха

Коледният стрес достига своя пик на 24 декември в 14:33 часа, изчислиха експерти.

Ако сте се събудили днес и сте се почувствали неподготвени за предстоящите големи празници, не сте единствени.

Коледният стрес достига своя пик на 24 декември, деня на Бъдни вечер, точно в 14:33 часа, когато пазаруването в последната минута и приготовленията за Бъдни вечер и утрешния коледен обяд вече дават своето отражение върху психиката ни.

Намирането на място в хладилника за всичката храна и притеснението дали алкохолът ще стигне за всички се прибавят към неволите по Коледа, за които споделят 2000 жени.

На 24 декември жените се оплакват още, че не са опаковали всички подаръци, а огромна част се питат дали децата ще харесат подаръците си. За съжаление повечето жени обвиняват съпруга или партньора си за тяхното паническо състояние, плътно следвани от свекървата.

Практиката показва, че дори и най-безгрижните и спокойни жени се превръщат в перфекционистки по Коледа, съобщава агенция БГНЕС. Учените съветват да правите нещата “достатъчно добри”, а не на всяка цена “перфектни”, за да защитите здравето си.

Според проучването 67% от майките намират Коледа за стресираща, като осем на всеки десет майки казват, че винаги се опитват да направят “твърде много неща едновременно”.

Седем от десет представителки на нежния пол определят коледните празници за най-стресиращото време от годината. Колкото и напрегнати да са жените около празниците, всяка трета признава, че не би се доверила на партньора си в приготовленията.

За приятно Коледно настроение Zdraven.bg поздравява всички със специална колекция от най-добрите български и световни Коледни песни:

Снимка на коледна елха в мол: slurm