Пик на грипната епидемия в някои части по света към средата на ноември 2009


Зимният сезонен грип, който започна разпространението си в северното полукълбо тази година, може да достигне своя пик в някои части на Северна Америка и Западна Европа, сочат последните данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от агенциите Ройтерс и БГНЕС.

Според последни данни за разпространението на вируса H1N1, изнестен като свински грип, СЗО посочва, че в определени части от южните и югоизточните Съединени щати, както и в Исландия и Ирландия, болестта отслабва своето разпространение.

Според организацията обаче, големи части от Съединените щати все още са засегнати от грипни инфекции. СЗО посочва за вълни на епидемията в Канада и Мексико, където са били регистрирани първите случаи по-рано тази година.

В Европа и Централна Азия цялостното разпространение на грипния вирус продължава да се засилва“, заявиха от СЗО. Експертите докладват за голям до много голям интензитет на разпространение на респираторните заболявания в някои части на Европа, включително Беларус, България и Русия.

Първи смъртен случай от новия грипен вирус А / H1N1 е регистриран в Полша, пише dariknews.bg. Починал е 37-годишен мъж, който е бил хоспитализиран преди седмица в болница в Гданск. Пациентът е развил пневмония и е починал. До момента в Полша са регистрирани 234 случая на новия грип.

Първи смъртен случай от новия вирус, по-известен като свински грип, бе регистриран и в Косово. Тази сутрин е починал 31-годишен мъж, приет в болница в Прищина преди два дни, съобщават от косовското здравно министерство. Пациентът е имал сърдечно заболяване, белодробни проблеми и понижен имунитет. До момента в Косово са потвърдени 32 случая на А / H1N1.

Броят на починалите в Съединените щати по причини, свързани с грипния вирус А / H1N1, от април досега достигна около 4000 души. Сред починалите 540 са деца. Общо от свински грип са боледували около 22 милиона американци.

Грипната епидемия е отнела живота на 265 души в Украйна, съобщи украинското министерство на здравеопазването. 400 души са в реанимация, а повече от 1.3 милиона украинци са регистрирани като болни.

Снимка: Samantha Marx

loading...