Пилатес за здраве и красота

Практикуването на пилатес носи здраве и красота, твърдят експерти.

Пилатес е уникална система от упражнения за разтягане и сила, укрепване и тонизиране на мускулите, подобряване на стойката и оформяне на тялото.

Звезди като Мадона и Лив Тайлър използват метода, за да изглеждат добре и да укрепят здравето си, пише dnevnik.bg.

Системата от упражнения е разработена от американеца Джоузеф Пилатес и вече почти век се радва на одобрението на лекарите от цял свят. Доразвива се от неговата последователка Брук Сайлър, собственичка на едно от водещите студиа в Ню Йорк и треньорка на много звезди.

Пилатес е идеалната система за всички, които искат да тонизират, стегнат и оформят тялото си, без да получат натрупване на мускули, характерни за конвенционалните методи на тренировка.

Гимнастиката предоставя възможност да опознаете тялото си като един сложен и съвършен механизъм, да го контролирате с ума си и да го накарате да се раздвижи, наслаждавайки се същевременно на красотата, грацията, плавността и прецизността на движенията. Комбинацията от правилно дишане и упражнения дава възможност за една завършена тренировка, много по-добра от аеробиката или фитнеса.

Упражненията се изпълняват в бавно темпо, на фона на релаксираща музика и са подходящи за всички възрастови групи. Препоръчват се дори за хора, които страдат от различни заболявания на опорно-двигателния апарат, със ставни проблеми и травми. Използват се за профилактика на остеопорозата, която трябва да започне от ранна възраст. За да има екфект, добре е пилатес да се тренира два до четири пъти в седмицата по един час. Видима промяна във фигурата и тонуса обаче се постига след 30 сеанса.

Акцентът при упражненията пада върху качеството на движенията и правилното им изпълнение – концентрация, контрол, плавност, прецизност, дишане, въображение, интоиция, а не върху количеството. Характерното за тази гимнастика е, че се използва методът на изолираното интегриране – участва цялото тяло, а не отделни мускулни групи и така бързо се достига до добра форма.

Упражненията са приятни и лесни за изпълнение. Специалната техника на дишане кара човек да се чувства през цялото време комфортно.

Гимнастиката помага за преодоляване на стреса и за добро самочувствие. Характерно за нея е, че се получават по-издължени, по-грациозни мускули като тези на танцьорите и балерините. Музиката допринася за общото настроение – човек сам определя ритъма на упражненията в зависимост от това доколко тялото му е подготвено за съответното натоварване.

Гимнастиката тонизира, без да изморява. Тялото става по-гъвкаво, по-стройно и човек се чувства по-добре.

Снимка: Betsssssy

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: