Писалка открива тумор за секунди


писалка MasSpec

Писалка помага на хирурзите да открият раковите клетки по време на операция.

Едно от най-големите притеснения за пациентите, подложени на ракова хирургия, е дали лекарите ще пропуснат част от болните тъкани. Това притеснение може да приключи с нов инструмент с размер на писалка, разработен от учени и инженери в Тексаския университет в Остин.

Инструментът, наречен MasSpec Pen, позволява на хирурзите да премахнат тумор, като те незабавно разбират дали са открили и отстранили всички зловредни тъкани.

В момента може да отнеме дни, за да се определи дали хирурзите са свършили всичко необходимо. Недобрата работа може да доведе до връщане на рака или най-малко до друга операция за по-нататъшно почистване на засегнатите органи.

Според статия в сайта на катедра Химия в Колежа по естествени науки в Университета на Тексас, тази писалка може да идентифицира раковите клетки по време на операцията за около 10 секунди.

Пособието се докосва до тъканите по време на операцията, като подготвя малки молекули за анализ чрез миниатюрен спектрометър, вграден в стилуса. Той може да идентифицира раковите клетки чрез различни молекули, наречени метаболити.

Всеки вид рак създава уникален набор от метаболити и други биомаркери, които функционират и като пръстови отпечатъци”, се казва в статия на специализираното издание Science Translational Medicine. Тази технология идентифицира остатъчния рак за секунди, като през това време писалката е свързана с монитор. Това дава възможност на хирурзите да продължат да изчистват раковите клетки, докато не са сигурни, че са отстранили всичко.

Всеки път искаме да предложим на пациента по-прецизна, по-бърза или по-безопасна операция, посочва Джеймс Сюлибурк, специалист по ендокринна хирургия в Baylor College of Medicine и сътрудник по проекта. Тази технология прави и трите. Това ни позволява да бъдем много по-прецизни и да виждаме какво оставяме след себе си, каза той, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Представяме видео на английски език за технологията:

Снимка: Вивиан Абаджу, Колеж по естествени науки в Университета на Тексас

loading...