Пиявици възстановиха обезобразено лице

Шведски лекари използваха медицински пиявици, за да възстановят лицето на жена, обезобразено след атака на собственото й куче.

Жената била откарана в болницата в Университета Скьоне в Малмьо, където я оперирали в продължение на 15 часа. През следващите дни лекарите използвали медицински пиявици (Hirudo medicinalis), за да възстановят кръвоснабдяването на увредените участъци по лицето на пациентката, съобщиха медиите в Швеция, цитирани от агенция БГНЕС.

С помощта на 358 пиявици, доставени по спешност от Великобритания, лечението приключило задоволително. Пациентката вече може да диша свободно, да приема храна и да говори. Предстои й още една операция, след която лицето й вече ще е възстановено напълно.

Подобен случай имаше и през 2009 г. в Австралия, когато акула нападна сърфист и отхапа почти напълно ръката му. След направената операция хирурзите успяха да възстановят кръвообращението в пришитата ръка именно с помощта на медицински пиявици.

Тайната е във веществото хирудин, отделян от слюнните жлези на пиявицата, който блокира кръвосъсирването и по този начин увредените кръновосни съдове се “продухват”. “Добрите” червейчета, които изсмукват “лошата” кръв, биват използвани нерядко и в офталмологията. Някои тежки очни възпаления, неповлияващи се от медикаменти, се лекуват успешно тъкмо чрез налагане с пиявици на пострадалия участък.

Снимка: sxc.hu