Плетене и четене на книги срещу деменция

Хоби като четене на книги, плетене и дори компютърни игри могат да забавят развитието на деменция, показва изследване на американски учени.

Гледането на телевизия обаче може да увеличи загубата на памет, считат учените. Близо 200 души на възраст между 70 и 89 години били сравнени с група, която нямала никакви проблеми с паметта. Откритията ще бъдат представени на конференцията на Американската академия по неврология.

Учените от Мейо Клиник в Минесота, САЩ, запитали доброволците за всекидневната им дейност през последната година и доколко активно упражнявали мозъка си на възраст между 50 и 65 години. Тези, които на средна възраст чели редовно, играели на игри или се занимавали с майсторене като кърпене или плетене, били изложени на 40% по-малък риск от проблеми с паметта.

С напредването на възрастта същите дейности намалявали тази опасност между 30 и 50%. Тези, които гледали телевизия по-малко от 7 часа на ден, също били изложени на 50% по-малка опасност от загуба на паметта от участниците, които прекарвали повече часове пред телевизора.

Снимка: sxc.hu

loading...