Плешивите мъже изглеждат по-мъжествени

плешив

Хората възприемат плешивите мъже като по-силни и по-мъжествени.

Плешивите мъже се възприемат от околните като по-мъжествени, по-властни и с 13% по-силни физически, отколкото са в действителност.

Учени от университета в Пенсилвания, САЩ, направили редица проучвания, съобщава британското издание Daily Mail, цитирано от агенция БТА.

В първия експеримент 59 студенти, 39 от които жени, разглеждали снимки на мъже с обръснати глави, а после подобни типажи с коси. Първите били оценени като по-властни и доминантни.

При втория тест били включени 344 участници, половината от които представлявали нежния пол. Учените им показали две снимки на един и същ мъж. Когато косата била премахната дигитално, мъжът бил възприеман като по-висок с 2,5 сантиметра и с 13% физически по-силен, отколкото в действителност.

Третият експеримент обхванал 552 души. Те получили писмени и устни описания на различни мъже. Хората без коса или с обръснати глави били оценени като най-мъжествени.

От друга страна, плешивите мъже изглеждали с 4 години по-стари от действителното в очите на участниците и в трите теста.

Снимка: Елвърт Барнс

loading...