Плодове вредят на зъбите

Стоматолози препоръчват да внимаваме с яденето на плодове, защото, колкото и да са полезни, те вредят на зъбите и венците.

Британските стоматолози са на мнение, че плодовете са опасни за зъбите. Анкетата е била извършена сред 458 стоматолози, хигиенисти и други специалисти в областта на стоматологията.

Четири на всеки пет души са предупредили, че яденето на плодове помага за разрушаване на зъбите, за ерозия на зъбния емайл и за появата на зъбна плака, съобщава Prothom Alo, цитирани от агенция БГНЕС.

Една трета от специалистите стоматолози са на мнение, че ябълката може и да е полезна за здравето, но е не по-малко вредна за зъбите и венците от шоколада и сладкишите.

Малко по-малко от половината от анкетираните експерти предупреждават, че плодовият сок също е една от основните причини за възникване на проблеми със зъбите и венците. Повече от една трета отбелязват, че храни като чипсът например също не са полезни.

Предишно изследване, извършено от Стоматологичния институт на Кралския колеж в Лондон, показва, че плодовете влияят също толкова зле на зъбите, колкото и газираните напитки.

Пародонтологът Робин Сеймур от университета на Нюкасъл, Великобритания разказва: Анкета, извършена през 2009 година, показа, че 23% от възрастните хора си мият зъбите само по един път на ден. Освен това въпреки популярността на електрическите четки за зъби, много хора, които си мият зъбите по два пъти на ден, все пак не успяват да ги почистят както трябва. А това повишава риска от различни болести на зъбите и венците.

Снимка: Алън Готфрийд