Плодове за здрави бели дробове

домат и ябълки

Редовното хапване на плодове в т.ч. домати помагат за здрави бели дробове.

Хората, които ядат по два и повече домата на ден, имат по-бавен темп на намаляване на естественото функциониране на белите дробове, като бившите пушачи имат най-голяма полза от подобен хранителен режим, съобщиха учени.

Подобни ползи, казаха те, са били наблюдавани при хора, които ядат повече от три порции пресни плодове на ден, особено ябълки.

Това проучване показва, че диетата може да помогне за възстановяване на белите дробове при хора, които са спрели пушенето, се казва в изявление на участничката в проекта Ванеса Гарсия-Ларсен от Училището по обществено здраве Джонс Хопкинс Блумбърг в Балтимор, Мериленд, САЩ, цитиран от агенция БГНЕС.

Това също предполага, че диета, богата на плодове, може да забави естествения процес на стареене на белите дробове, дори ако никога не сте пушили, допълва той.

Изследването е публикувано в статия на специализираното издание European Respiratory Journal.

Учените са анализирали данни от 680 души в Германия, Англия и Норвегия, които са се регистрирали за здравно проучване през 2002 г. Участниците са отговорили по въпросник и са били подложени на два типа теста за белодробна функция в началото, а след това отново 10 години по-късно.

Единият тест измерва колко въздух човек може да издиша за секунда, а вторият колко може да вдиша за шест секунди. При анализирането се взимат под внимание и други фактори като възраст, височина, тегло, пол, доходи и физическа активност, за да се направят изводи за взаимодействието между диета и състояние на белите дробове.

Учените установили, че процентът на спадане ефективността на белите дробове, която започва да се проявява след 30-годишнина при хората, е по-бавен при тези, които ядат повече домати и други плодове.

Сред бившите пушачи връзката е “още по-учудваща”, предполагайки, че диетата им помага да се поправят щетите от тютюна, твърди екипът.

Снимка на червен домат и зелени ябълки: Либи Джонсон