
Плодове и зеленчуци в хладилник или тъмен склад не са толкова полезни.
Държането на плодовете и зеленчуците в хладилник намалява рязко техните здравни ползи.
Според изследователите плодовете и зеленчуците са живи, дори след като бъдат откъснати. Те реагират на промените в нивото на светлината, което се отразява на броя на полезните вещества в състава им.
В зависимост дали е ден или нощ тези вещества се увеличават или намаляват.
Ако се съхраняват в хладилник или в тъмен склад в супермаркета, количеството на полезните съставки намалява.
Получава се така, че дори и да ядете достатъчно плодове и зеленчуци, например препоръчителните пет на ден, вие не успявате да си набавите всички необходими витамини и минерали от тях, подчертава агенция БГНЕС.
Зелето е един от зеленчуците, които реагират рязко на промяната на светлината. Избягвайте да държите в хладилник също спанак, марули, тиквички, моркови, сладки картофи и боровинки.
За да се реши, макар частично, този проблем, изследователите препоръчват да поставите крушка в своя хладилник, която да симулира светлината в естествената среда на плодовете и зеленчуците.
Снимка: zenilorac