За добро здраве се препоръчва в дневното меню да присъстват плодове и зеленчуци в цялата палитра цветове.
Синьо, червено, зелено и жълто – плодовете съдържат различни витамини и полезни според цветове си, казват германски специалисти, цитирани от агенция БГНЕС.
Зеленият цвят намалява високия холестерол и засилва имунната система. Хлорофилът, съдържащ се в зелените плодове и зеленчуци, отговаря за по-доброто използване на кислород от мозъчните клетки. Особено ценни са броколи, спанак и киви.
Плодовете и зеленчуците с червен и оранжев цвят съдържат доста каротеноиди, които неутрализират агресивните молекули на вредните вещества, укрепват дихателните пътища и подобряват зрението. Особено важни продукти с този цвят – тиква, моркови, домати, червен пипер, мандарини, диня.
Сините и лилавите плодове са естествени антибиотици. Предотвратяват възпаление, предпазват от инфекции и укрепват сърцето. Богати на полифеноли са боровинки, цвекло, грозде, къпини, касис.
Жълтият цвят на плодовете и зеленчуците означава и по-голямо количество флавоноиди, които са пазители на добрия холестерол. Богати на тях са жълтата чушка, праскова, манго, зрели круши и грейпфрут.
Снимка: bodega.bg