Плодове и зеленчуци за здравословен тен

Британски учени установиха, че консумирането на плодове и зеленчуци води до постигане на здравословен, златен тен, който прави хората по-привлекателни за противоположния пол.

Много хора считат, че най-добрият начин да подобрите цвета на кожата си е да се сдобиете със слънчев тен. Но нашето изследване показва, че яденето на много плодове и зеленчуци в действителност е по-ефективно”, заяви ръководителят на изследването д-р Йън Стивън.

Учените, които работили в лаборатория на университета Сейнт Андрюс в Шотландия, най-напред оценили цвета на кожата на участниците в изследването в зависимост от хранителния им режим. Тези от тях с по-висока дневна дажба от плодове и зеленчуци имали по-златист цвят на кожата, уточнява агенция БГНЕС. След това те използвали научен инструмент, наречен спектрофотометър, измерващ начина, по който светлината от различните части на спектъра се абсорбира от кожата.

Така било установено, че участниците със здравословен тен имали по-високо ниво на каротеноиди, жълти и червени антиоксиданти, за които се смята, че играят роля за засилването на имунната система и повишаването на плодовитостта.

Каротеноидите се срещат обичайно в плодовете и зеленчуците като жълти и червени чушки, спанак, кайсии и пъпеши.

Снимка: sxc.hu