Плодове и зеленчуци, които НЕ съдържат мазнини

Представяме полезен списък с плодове и зеленчуци, които НЕ съдържат мазнини.

Повечето плодове и зеленчуци съдържат поне минимално количество мазнини (може да прочетете ТУК). Естествено, хранителните мазнини са полезни и е вредно, ако изключим тотално мазнините от менюто си.

Ето списък на плодове и зеленчуци, които не съдържат и грам мазнини (подредени по азбучен ред):
ананас
Ананасът е тропическо растение и плод с богато съдържание на витамините A, B и C.

вишни
вишни


Съществуват около 300 сорта вишни, а в България са познати около 40-50 от тях.

грейпфрут
грейпфрут

Грейпфрутът вирее най-добре в тропичните и субтропичните райони. Плодовете съдържат много витамин C, минерали, микроелементи и антиоксиданти и имат лечебни свойства – помагат за усилване на имунната защита, възпрепятстват развитието на ракови, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза.

диня
диня

Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодов иден. Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете.

касис
касис
Касисът е познат също като черно френско грозде, защото плодовете му са събрани на гроздове, по което приличат на обикновеното грозде.

къпини
къпини
Известни са около 250 вида къпини, разпространени в Европа, Северна Америка и Средна Азия, а в България растат около 45–50 вида. Плодовете съдържат 4-8 % захари, 0,8–1,4% органични киселини, витамин C, каротин и други и са много добър антиоксидант.

ряпа
ряпа
Ряпата е едногодишно или двугодишно зеленчуково растение с кореноплод, което произхожда от Средна Азия. В зависимост от времето на отглеждане и от вегетационния период сортовете се делят на летни, есенни и зимни. Ряпата съдържа ензими, минерални соли, витамини и етерично масло.

червено цвекло
червено цвекло

Червеното цвекло също е вид кореноплоден зеленчук. Използва се и в народната медицина като билка за лечение на различни заболявания.

Снимки: sxc.hu