Плодове и зеленчуци намаляват риска от инсулт при жените

Жените, чийто хранителен режим е богат на антиоксиданти, са с по-малък риск от инсулт дори ако са били засегнати от сърдечносъдови заболявания, сочат резултатите от изследване.

Ръководителката на изследването Сузане Раутиайнен от института Каролинска в Швеция припомни, че оксидативният стрес е дисбаланс между производството на увреждащите клетките свободни радикали и способността на организма да ги неутрализира. Оксидативният стрес причинява възпаления, увреждане и втвърдяванене на кръвоносните съдове.

Антиоксиданти като витамините C и витамин E, каротеноидите и флавоноидите могат да потиснат оксидативния стрес и възпалението, прочиствайки свободните радикали, да допринесат за подобряване на ендотелиалните функции и да намалят кръвните съсиреци и кръвното налягане.

Консумирането на богати на антиоксиданти храни може да ограничи риска от инсулт, потискайки оксидативния стрес и възпалението, заяви Раутиайнен, цитирана от агенциите ЮПИ и БТА. Плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти. Това означава, че хората трябва да ядат повече плодове и зеленчуци, които допринасят за увеличаване на количеството антиоксиданти в организма.”

Изследването обхванало 31 035 жени, които не са били засегнати от сърдечно заболяване, и други 5680 жени, които са страдали от подобно заболяване, уточнява actualno.com. Участничките били на възраст между 49 и 83 години.

Изследователите установили, че по-високото ниво на антиоксидантите в организма е свързано с по-малък риск от инсулт за жените, които не са били засегнати от сърдечносъдово заболяване. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Stroke.

Снимка: zdraven.bg