Плодове и зеленчуци помагат при болни бъбреци

плодове и зеленчуци

Хапването на плодове и зеленчуци намалява нивото на фосфор в кръвта и урината.

Изследване, осъществено в САЩ, показва, че плодовете и зеленчуците помагат на хората с хронични болки в бъбреците.

Основното е ограничаването на фосфора при хранене, а това може да се постигне единствено с максимално ограничаване на месните продукти. Затова учените сравнили вегетарианския режим на хранене с местна диета, богата на белтъчини.

В рамките на експеримента, реализиран в университет в американския щат Индиана, 9 доброволци с хронични болки в бъбреците, разделени на две групи, били подложени на различни диети в продължение на няколко седмици.

Двете групи следвали по една седмица диета основно с плодове и зеленчуци или месна диета, а на втората седмица – обратната диета, и така в продължение на 4 седмици.

Установило се, че плодовете и зеленчуците предотвратяват натрупването на фосфор в организма, което става много опасно, когато бъбреците не функционират както трябва.

При следването на вегетарианската диета обаче, се наблюдавало, че пациентите имали значително по-ниско ниво на фосфор в организма.

Хората с хронични болки в бъбреците трябва да избягват храните, които съдържат фосфор. В този списък влизат месото, сиренето, маслото, газираните напитки, зърнените храни и хляба.

Високото ниво на фосфор в организма може да доведе до отслабване на костите, проблеми със сърцето, а в крайна сметка и до фатални последици.

Проучването е публикувано в специализираното издание Clinical Journal of the American Society Nephrology на 23 декември 2020 г.

Снимка на свежи плодове и зеленчуци: Рамзи Хашишо