Плодове и зеленчуци създават настроение

Похапването на плодове и зеленчуци носи освен добро здраве, така и приятно настроение, твърдят експерти.

Плодовете и зеленчуците подобряват настроението и носят удовлетворение от живота и психическо здраве, показва изследване на 80 000 британци, проведено от Медицинската школа в Уоруик, централна Англия.

Колкото повече плодове и зеленчуци изяжда човек, толкова по-добре той се чувства, твърди ръководителката на екипа Сара Стюърт-Браун, цитирана от WebMD.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Social Indicators Research.

Според Стюърт-Браун най-щастливи се чувствали хората, които поемали по седем порции дневно. Учените са установили, че една порция е 85 грама – за пример в една малка ябълка има 141,7 грама, пише агенция БГНЕС.

Учените не се спирали на конкретни видове плодове и зеленчуци, те признават също, че не са могли да установят механизъм на въздействие на тези храни върху психиката и настроението на човека.

Но много диетолози неведнъж са отбелязвали, че плодово-зеленчуковият порцион подобрява настроението на хората. Той им става навик и им носи радост.

По данни на изследователите ефектът върху човека от по-малкото плодово-зеленчукови порции дневно е равен на една трета от отрицателния ефект при загубата на работа.

Снимка: sxc.hu

loading...