![qdki ядки](https://i0.wp.com/zdraven.bg/wp-content/uploads/2009/03/qdki.jpg?resize=678%2C381&ssl=1)
Плодове и зеленчуци също съдържат мазнини, съобщават специалисти.
Плодовете и зеленчуците са също източник на мазнини. Леблебия, боб и зелен грах съдържат доста мазнини, така наречените липиди. Авокадото пък от своя страна е плод, който съдържа мазнини почти колкото и прошутото.
Освен тях мазнини съдържат и орехи, фъстъци, бадеми и подочните плодове с костилки. На пример 100 грама орехи имат същото количество мазнини както и 100 грама майонеза.
В пресните плодове като кайсии, киви, малини, банани, мушмули и ябълки, както и в пресните зеленчуци като зеле, спанак, моркови, гъби, тиквички има също мазнини, но в много по-малко количество, пише агенция БГНЕС.
Плодовете и зеленчуците които въобще не съдържат мазнини са: вишни, ананас, къпини, грейпфрут, касис, диня, червено цвекло и ряпа.
Снимки: sxc.hu; фъстъци: Адам Циселски