Плодове и червено вино срещу рак на дебелото черво


Плодове и червено вино помагат срещу рак на дебелото черво, твърдят експерти.

Холандски учени са установили, че консумирането на плодове, зеленчуци, чай и червено вино намалява риска от рак на дебелото черво при мъжете с наднормени килограми и жените с нормално тегло, съобщи агенция Ройтерс.

Растителната храна е богата на флавоноиди, които си взаимодействат с раковите процеси.

Проучването, публикувано в изданието International Journal of Cancer, проследява приема на флавоноиди при 120 852 доброволци на възраст между 55 и 69 години.

Участниците са попълнили въпросник за хранителните си навици. 1444 мъже и 1041 жени (от изследваните) са развили рак на дебелото черво или на ректума.

Резултатите показват, че веществата в растителната храна не оказват голям ефект върху конкретния риск от рак, но е забелязано положително влияние при мъжете с наднормено тегло и жените с нормални килограми.

Приемът на катехини, които се откриват в грозде, чай, червено вино, черен шоколад и др., оказват най-голям ефект.

Zdraven.bg поздравява всички читатели и почитатели с колекция от песни за вино:

както и с песни за ябълки:

Снимка: Лин Билайсъл