Плодове срещу рак

смокини

Представяме полезни плодове, които да включите в ежедневното меню за превенция срещу рак.

Ето списък с полезни плодове, за които е доказано, че помагат при профилактика срещу различни видове рак.

В България годишно се регистрират над 30 000 нови случая на различни злокачествени заболявания, сочи здравната статистика за страната.

Смокиня:
Смокините съдържат дериват на бензалдехида. Изследователи от Института по физични и химични изследвания в Токио казват, че бензалдехид е много ефективен в предпазването от тумори. В допълнение се твърди, че смокините, които съдържат витамин А и витамин C, калций, магнезий и калий, могат да намалят апетита и да подпомогнат усилията за намаляване на теглото. Сокът от смокини е също потенциален убиец на бактерии.

Портокал и лимон:
портокали и лимон


Портокалите и лимоните съдържат лимонен, който стимулира антираковите имунни клетки (лимфоцити и др.). Те могат също така да унищожават причиняващи рак субстанции.

Грейпфрут:
грейпфрут
Грейпфрутът, също както портокалът и други цитрусови плодове, съдържа монотерпени, за които се смята, че предпазват от рак, като елиминират карциногените извън тялото. Някои изследвания показват, че грейпфрутът може да потисне разпространението на клетките на рака на гърдата ин витро. Също така плодът съдържа витамин C и бета каротин. С грейпфрута обаче трябва да се внимава, ако взимате някои лекарствени продукти по лекарско предписание като лекарства за сърдечни проблеми, антидепресанти, антибиотици, медикаменти при химиотерапия и други. Препоръката е при прием на лекарствени средства да не се консумира грейпфрут или сока му, тъй като често е несъвместим с тях.

Червено грозде:
червено грозде
Червеното грозде съдържа биофлавиноиди, силни антиоксиданти, които действат като бариера против рака. Гроздето е също така богат източник на ресвератрол, който потиска ензимите, стимулиращи растежа на раковите клетки и понижаващи имунната система. То съдържа и елагикова киселина – съединение, което блокира ензимите, нужни за раковите клетки – това изглежда забавя развитието на туморите.

Папая:
папая
В папаята има витамин C, който действа като антиоксидант и може също така да намали абсорбирането на нитрозамини.

Къпини:
къпини
Къпините съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти, известни като антоцианини, които предпазват от рак. Според наскоро проведено проучване при плъхове, яли от 5% до 10% къпини, броят на туморите е намалял с 43% до 62%. Диета, съдържаща 5% къпини, е по-ефективна от диета, съдържаща 10% къпини. Изследване от май 2002 г. показва, че къпините могат да предотвратят и рак на дебелото черво.

Снимки: freeimages.com