Плодов сок увеличава риска от диабет

Яденето на плодове намалява риска от диабет, но пиенето на плодов сок го увеличава, установиха специалисти.

Боровинките, гроздето и ябълките намаляват с 20% риска от развитие на диабет от втори тип, но техният плодов сок има обратния ефект и увеличава опасността, предупреждават американски учени.

В хода на проучването са изследвани 187 400 души, съобщава агенция БГНЕС. По време на периода на тестовете между 1984 и 2008 г. 6,5% от участниците (около 12 хил. души) са развили диабет.

В изследването учените наблюдавали въздействието на грозде, сливи, праскови, кайсии, банани, пъпеши, ябълки, круши, портокали, грейпфрут и ягоди, както респективно техния плодов сок.

Резултатите показват, че участниците, които ядат грозде, боровинки и ябълки два пъти в седмицата намаляват опасността от диабет с 23%, отколкото тези, които ядат по една порция или въобще не консумират тези плодове.

От друга страна тези, които консумират свеж плодов сок всеки ден увеличават риска от диабет с 21%.

Според учените вместо три чаши сок на седмица, яжте три плода и ще намалите риска от развитие на болестта със 7%.

Учените обясняват това с факта, че сокът преминава през стомашно-чревния тракт по-бързо от целите плодове, въпреки че те имат по-високо съдържание на въглехидрати и повишават нивото на захар в кръвта.

Снимка: Kurman Communications